Haber

İstanbul’da balık büyüklüğü kontrolü

İSTANBUL Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, balıkların perakende satış noktaları ve depolama alanlarında denetimler gerçekleştirdi. Balığın boyu ve uygunluğu ölçüldü ve esnafa hijyen uyarıları yapıldı. İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “2023 yılında şu ana kadar 35 bine yakın denetim gerçekleştirdik, yaklaşık 889 kişiye yaklaşık 4 milyon lira idari para cezası kesildi, 90 milyon su ürünlerine el konuldu.” söz konusu. Karaca, “Bu yıl istavritte sorun görüyoruz, boyu 13 santimetre. Geçen gün su ürünleri yetiştiriciliğinde boyut yasağı nedeniyle yaklaşık 1 ton istavrit ele geçirdik.” dedi.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Üsküdar Balıkçılar Çarşısı’ndaki perakende balık satış noktaları ve depolama alanlarında denetimler gerçekleştirdi. Denetime İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da katıldı. Kontroller sırasında tezgahlardaki balıkların boyları standartlara uygun olarak ölçü cetveli ile ölçüldü ve balıkların temizlenip satışa hazırlandığı tezgahlar denetlendi. Tezgahların yanı sıra perakende satış mağazalarındaki depo ve dolaplar da incelendi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, esnafı hijyen konusunda sık sık uyardı. Yönetmeliğe uymayan esnafa tezgah ve depolarını uygun hale getirmeleri için süre verileceği öğrenildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2023 yılında su ürünleri konusunda 35 bine yakın kapsamlı denetim gerçekleştirdiği, bu denetimlerde 889 kişiye yaklaşık 4 milyon lira idari para cezası kesildiği belirtildi. 1 Eylül’de açılan dönemle birlikte, su işlerine ilişkin usulsüzlüklere uygulanacak idari para cezasının alt sınırı 3 bin 310 lira 828 bin lira, uzunluk yasaklarına uyulmaması durumunda ise 16 bin lira idari para cezası uygulanacak. Perakendecilere 561 lira, depolayıp imalatta kullananlara ise 33 bin 127 lira ceza kesilecek. Cezanın uygulanacağı öğrenildi.

“DENİZDE, KARADA, STOK VE PERAKENDE NOKTALARINDA DENETİMLER YAPIYORUZ”

İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, “1 Eylül itibarıyla ticari balıkçılarımızın yani çanta çanta çanta teknelerinin dönemi başladı. Bu yıl 1 Eylül itibarıyla vira bismillah dedik. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla, Kontrollerimizde nelere dikkat ediyoruz, Denizde, çıkarma noktalarında, balık şeklinde, su çalışmaları şeklinde, Gürpınar’da ve burada kontroller yapıyoruz. Şu anda yaptığımız denetimde son nokta perakende satış noktalarında.Denizde yaptığımız denetimlerde lokasyon yasakları,derinlik yasakları,zaman ve boy yasakları,yükseklik yasaklarına dikkat ediyoruz.Lokasyon yasağı nedir ? Bazı bölgeler avlanmaya kapalı. Bazı bölgelerde burada avlanamıyorlar. Avlandıklarında müdahale ediyoruz. Zaman yasağı, bazı türlerin avlanması belirli zamanlarda yasak. Mesela ne demiştik? Çanta avcılığını tamamen yasakladık. 15 Nisan – 1 Eylül tarihleri ​​arasında. Yasaklanan türler de var. Örneğin köpeklerin balık gibi avlanması kesinlikle yasaktır. Derinlik yasağı dediğimiz şey; Karadeniz, Marmara’da 18 metre, diğer denizlerde 24 metre gibi kıyıya yakın yerlerde avlanamazlar. Bunlara dikkat ediyoruz. Tekrar iniş noktalarında boy yasaklarına uyup uymadıklarını kontrol ediyoruz. Su işlerinde uzunluk yasaklarını, uzunluk süresini ve diğer yasaklı türleri tekrar kontrol ediyoruz. “Perakende satış noktalarında sadece boy yasağını değil, uygun şartlarda ayıklama yapıp yapmadıklarını, uygun şartlarda satış yapıp yapmadıklarını, dolaplarını, 5996’ya göre hijyenini, 1380 sayılı su ürünleri kanununa göre de denetleriz.” dedi.

“4 MİLYON LİRAYA YAKIN İDARİ CEZA UYGULANDI”

Karaca, “2023 yılında gerçekleştirdiğimiz denetimlerde 35 bin civarında kontrol gerçekleştirdik. Yaklaşık 889 kişiye 4 milyona yakın idari para cezası kesildi, 90 ton su eserine el konuldu. Şimdi de 5500 Sayılı Kanun’da yapılan değişiklikle birlikte. 1380, Su işlerine yasa dışı müdahalelerde av malzemeleri kullanılıyor. “Zaman, yer ve uzunluk yasağına uymayan su işlerine el koyuyoruz, ele geçirilenleri ise bağışlayarak hayır kurumlarına ve sosyal yardım kuruluşlarına gönderiyoruz. Tekrar pazara girmelerini engelliyoruz” dedi.

“BU YIL TARİHTE ANLANIYORUZ”

Boy yasaklarının amacının balığın en az bir kez üreyebilecek kadar uzun yaşaması olduğunu belirten Karaca, “Bu yıl 13 santimetre boyundaki bazı istavritlerde sorun görüyoruz. Birkaç gün önce yaklaşık 1 yıl önce bu sorunla karşılaştık. Boy yasağı nedeniyle su işlerinde tonlarca istavrit ele geçirildi. Diğer balıklarımızda da durum aynı.” “Bu yıl pek fazla kasvet görmüyoruz” dedi.

BALIK KÜÇÜK OLDUĞUNDA MÜŞTERİ DE RAHAT OLUYOR

Esnaf Fatih Yıldız, “Denetimlerin yapılması çok güzel bir şey, biz de uymaya çalışıyoruz. Balık boylarının kontrol edilmesi balığımızın da bol olmasını sağlıyor.” Esnaf Ali Gök, “Denetimler yerinde ve gerekli, balığın küçük olması müşteriyi rahatsız ediyor. Genellikle istavrit, sardalya ve mezgit denetleniyor.”

meram-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu