Uzman uyardı: ‘Afete hazırlık için evlerimizde riskleri azaltacak önlemler almalıyız’
Uzman şu uyarıda bulundu: “Afete hazırlanmak için evlerimizdeki riskleri azaltacak önlemler almalıyız.”
TOKAT – Doç. Afetlere hazırlık için evlerimizde riskleri azaltacak önlemler almamız gerektiğini belirten Prof. Ufuk Sözcü, emniyete alınmayan nesnelerin deprem sırasında yaralanmaları artırdığını belirtiyor.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Ufuk Sözcü, evlerdeki eşyaların onarılması gerektiğini belirterek, “1999 Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra yaralanmaların yüzde 50’si, ölümlerin ise yüzde 3’ü yapısal olmayan durumlardan kaynaklandı. Eşyalar tamir edilmiyor Afete hazırlık için evimizdeki riskleri azaltacak önlemler almalıyız Devrilebilecek eşyaları tamir etmeliyiz Aile felaketi “Bir plan yapıp çantayı hazır tutmalıyız. Bu şekilde felaketin üstesinden gelebiliriz” dedi.
“Yaralanmaların yüzde 50’si ve ölümlerin yüzde 3’ü yapısal olmayan durumlardan kaynaklandı.”
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Ufuk Sözcü, “Türkiye, başta doğal afetler olmak üzere farklı afet türlerini yaşadı ve yaşamaya da devam ediyor. Gelecekte yaşanabilecek felaketleri önlemek veya zararlarını azaltmak bizim elimizde. Her yaştan insanın afet eğitimi alması gerekiyor. Bu noktada Dr. Afet okuryazarlığı kavramının üzerinde durulması gerekmektedir.Sorumlu Bir vatandaş olarak bireylerin risk faktörlerini azaltacak ve hayatta kalmalarını sağlayacak bilgi ve davranışlara sahip olmaları gerekmektedir.Görüldüğü gibi afet okuryazarlığında insan hayatı da değerli bir kavramdır.Bu nedenle Vatandaşların afet öncesi, anı ve sonrasında neler yapması gerektiğini bilmesi ve bunu uygulamaya koyması gerekiyor.Fay sınırları Geçtiği akarsu ve dere yataklarının veya dolgulu alanların riskli olduğunun bilinmesi gerekiyor.Bu bölgede ev yapılmamalı. 1999 Gölcük ve Düzce depremlerinden sonra yaralanmaların yüzde 50’si, ölümlerin ise yüzde 3’ü yapısal olmayan durumlardan, tamir edilmeyen eşyalardan kaynaklanıyordu. Afete hazırlanmak için evlerimizde riskleri azaltacak önlemler almalıyız. Düşebilecek eşyaları emniyete almalıyız. Aile afet planı yapıp çantayı hazır tutmalıyız. Bu şekilde felaketin üstesinden gelebiliriz” dedi.